A Rabanal del Caminoig tartó 35 és fél km nem volt finom. A Zarándok elért egy mélypontot. Fájt a lába a bakancsban, húzta a vállát a hátizsák, fájó háta közepére sem kívánta a gyaloglást. Ez utóbbiban talán szerepe volt annak is, hogy közeledett a Cruz de Ferro, a Vaskereszt, ami a Francia út legmagasabb pontja és ahol a vándorok szimbolikusan leteszik terheiket.

A falu előtt 4-5 km-rel az út mellett van egy, a fenti problémák orvoslására alkalmas kis pihenőhely. Néhány pad csupán és egy Isten tudja honnan odakerült iskolai szék, de van az a helyzet, amikor ezek a világ legkényelmesebb dolgai.

Tanja a – mint később kiderült – két gyermekes német anyuka cipőtlen lábát a széken nyugtatva üldögélt az egyik padon. Útikönyvet olvasgatott gondtalanul. A Zarándok lerogyott egy másik padra, ledobta hátizsákját, bakancsát és nagyot sóhajtott… ki volt az az állat, aki kitalálta, hogy ennyit gyalogoljak?!

Beszédbe elegyedtek… Tanja a „Mi a célállomás ma?” kérdésre csak a vállát vonogatta. A Zarándok nem hagyta annyiban:

– Na de hol fogsz aludni?

Vállvonogatás, mosoly.

– Nem tudom… – jött a válasz, amolyan „Csak nyugiii! Nem lesz itt semmi gond” érzést sugallva.

A Zarándok nem bírta sokáig ezt a felhőtlen lazaságot. Nehezen, de összeszedte magát és tovább állt.

Rabanal del Camino 4 hivatalos zarándokszállása közül

– 1 bezárt,

– 1 nem volt megtalálható,

– 2 tele volt már zarándokkal, akik közül egyik sem a Zarándok volt.

„Mosmilesz?!”

Rövid gondolkodás után hősünk elszánt telefonálásba kezdett és felhívta a következő település, Foncebadón 4 szállását – megtelt, vagy telefonon nem lehet foglalni.

Hümm… fogyott ki éppen az ötletekből, amikor egy az utcában levő kisbolt előtt álló spanyol asszonyság megkérdezte tőle:

– Camping?

A Zarándok erre felkapta a fejét. És tényleg, az utca túloldalán levő réten jó néhány sátor volt felállítva. Először ez futott át az agyán: „Baaasszus, ez mekkora ötlet már!” Aztán: „Lesz hol aludnom, juhhhuuu!” A sátorhoz járt matrac is és kiderült, hogy a kisboltban van zuhanyzó. Szóval igazán jól kiépített infrastruktúrával működött a sátortábor.

Később Tanja is befutott a naugyehogymegmondtam mosollyal az arcán.

Késő délutánra az összes sátornak volt lakója és végül jó kis sörözős-beszélgetős este kerekedett ki a fárasztó és kissé kilátástalan napból.

Kedves Látogató,
2022. július 18-tól 5-7%-os emelkedés várható a szolgáltatásaim árában.
Bérletek, utalványok változatlan áron vásárolhatók július közepéig, valamint júliusban masszázs után minden vendégem egy hűsítő jégkrémet kap ajándékba!
Megértésüket köszönöm és remélem hamarosan találkozunk!
Üdvözlettel,
Petrik László